miércoles, 19 de diciembre de 2012

UNA D'ARRÒS!


En aquest viatge a Àsia, estem descobrint o redescobrint, multitud de coses que ens criden l'atenció, ja sigui per que són poc habituals en les nostres terres o per que ho han deixat de ser.

Des de que vam trepitjar aquest continent, hem trobat un element comú en tots els llocs, que finalment ens ha fet decidir per dedicar-hi una petita entrada en aquest blog. Aquest element no es que sigui rar en la nostra terra, al contrari, però es que aquí és un element primordial en la seva forma de vida, en la cultura asiàtica, en les costums culinàries, i que marca el ritme de la vida, especialment en les zones rurals, i en alguns països com Laos, encara avui en dia l'agricultura esdevé la principal font de riquesa, així podríem dir que la cultura de l'arròs marca el ritme del país.

I es que gran part del paisatge agrari que hem pogut veure aquí i a gran part de Tailàndia ve marcat pel conreu de l' arròs, primer amb les grans planícies inundades, o les terrasses que emanen una imatge bucòlica en les zones més elevades també cultivades amb arròs. D'altra banda també mencionar la forma de cultivar-ho, en molts llocs, encara es habitual veure-hi els pagesos amb el seu barret de palla estil asiàtic tradicional treballant-hi manualment, recordar que aquí a Laos sobretot, la mecanització de l'agricultura es troba en un procés encara embrionari, i gran part de la feines del camp es continuen fent amb les mans o amb l'ajuda dels magnífics búfals d'aigua, imatges que en les nostres contrades serien més típiques d'uns segles endarrera.



D'altra banda no podem deixar de mencionar la varietat de formes de com cuinar l'arros, ja sigui bullit o al vapor, ja sigui fent-ne unes masses compactes, que després es arrebossen amb ou, creant unes especies de croquetes, o presentat amb forma de fideus de mil gruixos i llargades diferents. Cuinats amb unes simples herbes o amb unes salses picants a base de xile que ens recorden el gran èxit també d'aquesta planta provinent d'Amèrica.

Com no hem de parlar de les sopes, uns dels plats nacionals de Laos, ja sigui amb el gra sencer o també amb els omnipresents “noodles”. Segurament podríem trobar una infinitat més de receptes en les quals l'arròs hi és la base, cal recordar que implantació del pa, és molt recent, i ve marcada pel passat colonial francès a Laos i que en la resta de països de la zona no és molt habitual, podríem dir que es casi una element exclusiu per occidentals, ja que no és molt usual veure població asiàtica acompanyant les seves menjades amb pa. Sabem que l'element substitutiu asiàtic es l'arròs, però justament aquí em conegut una forma de presentar-ho que substitueix perfectament al nostre pa per sucar, l'arròs enganxós! Un arròs cuinat de tal forma amb la qual fer-ne boletes, que resulten ideals per sucar en les diferents salses, resulta molt fàcil.
No podem deixar de dir per acabar que tot i trobar en falta en nostre pa amb tomàquet, que la cultura de l'arròs no podem sinó definir-la com deliciosa.


















1 comentario:

  1. Quina bona pinta que fa tot!!!! Vindria ara mateix amb els ulls tancats!!! Una abraçada cucs!!!!

    ResponderEliminar